Ретро

Страничка, в която да разкажем как сте играли и спортивали ВИЕ преди години, Вашите родители, дядовци и баби…

 

 

Настройка на системата и започване на работа с WordPress:

 

За да изградим сайт в WP е необходимо:

1 / Да обмислим и заявим подходящо име на домейна заедно с възможностите за ползването на поддомейни според мащаба на задачата ни.

2/ Да подберем и по възможност подготвим помощните материали ( снимки, PDF файлове и др.)

3/ Да инсталираме WP с желаният домейн или поддомейн.

4/ Според вижданията ни за дизайна на сайта да изберем и настроим първо WP, а след това и темата ( избор на тема, избор на заглавни изображения, евентуално разположение на отделни компоненти, ако имаме избор на разположението), език на администраторските менюта, ако не е указан при инсталирането. Да изпробваме поведението на темата дали е  очакваното от нас – например как работи слайдъра, който евентуално очакваме да има, честота на смяната на картинките и размерите на изображенията в него.

   Възможността да се местят колонки от лявата или дясната страна зависи от избраната тема, а не от WordPress

 

5/ Да изградим с минимален труд няколко от най-важните страници, минимално наситени и да видим дали изгледът на сайта ни се движи според нашите очаквания ( шрифтове, цветове, малки и големи букви, разположение на елементи от сайта). Ако страниците са с дървовидна структора да се изгради поне един от по- дългите клони ( с повече подстраници) от това дърво, желателно доколкото има избор такова, което да съдържа и по- дълги имена, за да видим дали не „чупи” менютата.

 

6/ Да изградим СТРАНИЦИ-те (основното меню) като скелет на сайта и категориите, така, че да са готови, когато започнем да създаваме публикациите. По- късно това ще ни спести доста допълнителна работа.

 

7/ Създаваме публикациите като паралелно с това в тях качваме необходимите файлове (картинки, PDF, прикачваме външни линкове)  и задаваме към коя страница и категория са. Ако не тоя етап не зададем страниците и категориите, по-късно трябва да влизаме отнов в статиите за да ги зададем, като при повечко статии е трудно да се проследи на коя какво е зададено и какво не. Усложнението е за сметка на разработчика.

 

8/ На етап на който сайта ни вече е поне отчасти годен за показване можем да инсталираме инструментариум за оптимизирането му. Така от една страна в процеса на създаване на страниците и публикациите от SEO  модула ще получаваме ценни указания в каква насока да оптимизираме публикациите си, а от друга страна сайта ще трупа „възраст”, докато се работи по него, а паралелно с това Google ще отчита развитието му и заедно с това всяко посещение от IP адрес, който не е на разработчика ще бележи колкото и да е някаква посещаемост.

 

 

 

От инсталационните настройки на WordPress ни е даден  URL-а на сайта и URL-a с който можем да влезем като администратор.

 http://detsko-zdrave.jullian.info/wp-admin/

Втората възможност да влезем като потребител admin през входа за регистрирани потребители. Дори и да няма други регистрирани потребители, системата по подразбиране винаги създава admin или друго Username което сме задали при инсталирането й.

За повечето теми на WP той е някъде в долният десен ъгъл, но зависи от дизайна на темата. .           .           .    è

И в двата случая се отваря една и съща форма за въвеждане на потребител и парола.

 

(Този изглед е от началната страничка са на сайт по който вече е работено и са правенио настройки)